Στις 19 Μαρτίου 2019, παρουσιάστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου NorthWestern, σύμφωνα με την οποία υπάρχει συσχετισμός της χοληστερίνης που καταναλώνει ο άνθρωπος από τα αυγά και της υγείας του.

Ο κρόκος του αυγού αποτελεί πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερίνης αφού ο κρόκος ενός μεγάλου αυτού μπορεί να παρέχει στον άνθρωπο μέχρι και 190 mgr χοληστερίνης.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη, που διενεργήθηκε σε 29.615 άτομα και σε διάστημα 31 ετών, βρέθηκε ότι για κάθε επιπλέον ποσότητα από τα 300 mgr χοληστερίνης ημερησίως, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου και συγκεκριμένα βρέθηκε αύξηση 17% καρδιαγγειακού επεισοδίου και αύξηση 18% του πρόωρου θανάτου. Φυσικά η μελέτη συσχετίζει την αυξημένη χοληστερίνη με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, απλά επειδή το αυγό είναι τρόφιμα με υψηλή ποσότητα διαιτητικής χοληστερίνης, γι αυτό και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό. Παρόλα αυτά όπως τονίστηκε από ερευνητή του Πανεπιστημίου, θα πρέπει η κατανάλωση αυγών όπως και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε διαιτητική χοληστερίνη (κόκκινο κρέας, βούτυρο κλπ) να γίνεται με μέτρο, αλλά δεν πρέπει να απορριφθούν από την διατροφή μας, αφού τα τρόφιμα αυτά είναι καλές πηγές σημαντικότατων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, τα απαραίτητα αμινοξέα, η χολίνη κλπ.