fbpx

Ανάλυση μεταβολικού ρυθμού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός

Ο μεταβολισμός σας

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά από το σώμα σας είναι για να συντηρούνται οι ζωτικές λειτουργίες. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός.

banner new 1 diaitologos diatrofologos ioannis soupios
banner new diaitologos diatrofologos ioannis soupios

Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Για να αναπτύξουμε το ιδανικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους για εσάς, πρέπει αρχικά να κατανοήσετε την έννοια του ισοζυγίου μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνετε και των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά. Για να μάθετε την ημερησία ενεργειακή κατανάλωσή σας, πρέπει να μετρήσουμε τον ατομικό σας μεταβολισμό (RMR) και στην συνέχεια να υπολογίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής σας και στην καθημερινή σας άσκηση. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε αυτές τις τρεις παραμέτρους, μπορούμε να διαμορφώσουμε για εσάς ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισμένο στον ατομικό σας μεταβολισμό. Μια δίαιτα με 350 θερμίδες ανά ημέρα λιγότερες από την τυπική ενεργειακή δαπάνη σας, σας επιτρέπει να χάσετε ως και 3 kg το μήνα.

banner new 1 diaitologos diatrofologos ioannis soupios
Fitmate_test_RMR_female_screenshot_colorized_CMYK_300dpi

Σε τι χρησιμεύει η μέτρηση του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού;

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού είναι μία εξέταση πολύ χρήσιμη για τον επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το Βασικό Μεταβολισμό ενός ανθρώπου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, κατ’ επέκταση ο Βασικός Μεταβολισμός είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ για τον κάθε άνθρωπο.

Παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι, το σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος, η ποσότητα μυϊκής μάζας, προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Μετρώντας ο διαιτολόγος  – διατροφολόγος τον Βασικό Μεταβολισμό με την μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας και με το μηχάνημα Fit Mate της COSMED που υπάρχουν στα γραφεία μας, μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ανάγκες του ατόμου σε ενέργεια και έτσι να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη η κατάρτιση του διαιτολογίου.

Πως γίνεται;

Η μέτρηση πραγματοποιείτε με το Fit Mate της Cosmed.  Mε ειδικό μηχάνημα ανάλυσης αερίων, γίνεται μέτρηση των καύσεων του σώματος, δίνοντας ένα πολύ ακριβέστερο αποτέλεσμα για τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου. Η μέτρηση των καύσεων επιτυγχάνεται με την καταγραφή της αναπνοής του ατόμου και πιο συγκεκριμένα της ποσότητας οξυγόνου που εισπνέεται και της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται από το σώμα, αποτέλεσμα των μεταβολικών καύσεων που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται στην κλινική Cosmetic Derma Medicine είναι το Fitmate GS – CANOPY. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο κρεβάτι και τοποθετείται ο ειδικός θόλος (canopy) που καταγράφει την ανταλλαγή αερίων του χρήστη και τυπώνει το αποτέλεσμα των ενεργειακών αναγκών του 24ώρου. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μερικά λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, καθώς ο χρήστης απλώς βρίσκεται σε ηρεμία και αναπνέει φυσιολογικά. Ο θόλος του Fitmate GS έχει το πλεονέκτημα ότι καλύπτει όλο το κεφάλι μέχρι τους ώμους, που κάνει τη χρήση του πιο άνετη και μειώνει τα περιθώρια λανθασμένης τοποθέτησης. Επιπλέον, το Fitmate GS διαθέτει και τυποποιημένα τεστ (Δείκτη Μάζας Σώματος, περιφέρειες και αναλογίες σώματος, καρδιαγγειακά χαρακτηριστικά και σύσταση σώματος) για τη σύνταξη ολοκληρωμένης αναφοράς για τον χρήστη.

fitmate1 diaitologos diatrofologos ioannis soupios

Την ημέρα της μέτρησης..

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις – π.χ τον έλεγχο της χοληστερίνης – έτσι και με τον μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

kisspng-smoking-ban-sign-clip-art-no-smoking-cliparts-5aae972039f776.3268899415213913922374

Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.

ban diaitologos diatrofologos ioannis soupios

Δεν έχετε φάει ή έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση

ban diaitologos diatrofologos ioannis soupios

Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Υπηρεσίες του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ιωάννη Σουπιού

Επικοινωνήστε άμεσα με τον
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ιωάννη Σουπιό

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας.

Όροι Χρήσης